Olej dyniowy

Oryginalny olej z pestek dyni Poza niezwykłymi walorami smakowymi posiada szereg cennych właściwości zdrowotnych. Działa harmonizująco na: • Układ naczyniowy, regulując pracę naczyń obwodowych, krwioobieg miednicy i dołu brzucha (prostata), naczyń głowy (poprawia wzroki słuch) • Pracę serca i naczyń wieńcowych • Stany zapalne układu moczowo - płciowego • Układ trawienny, likwidując pasożyty i regulując florę bakteryjna jelit, łagodząc stany zapalne śluzówek całego układu, • Stany zapalne górnych dróg oddechowych (smarowanie gardła, zakraplanie kilku kropel do nosa, ssanie) • Alergie skórne (ssać i/lub smarować) " • Oparzenia (smarować) • Stany zapalne kręgosłupa i stawów (należy wcierać i ssać) • Ponadto pomaga w depresjach i osłabieniach psychicznych • Oczyszczaniach i wzmocnieniu całego organizmu Mocno stymuluje układ odpornościowy. - Jest całkowicie bezpieczny, wzmacnia oddziaływanie innych leków i nie wywołuje skutków ubocznych i nie wchodzi w interakcje z innymi lekami. Sposób stosowania: • jeśli nie zalecono inaczej, ssać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty zachowując odstęp minimalny 30 minut od posiłku, stosować rano i wieczorem - przed użyciem należy dokładnie przepłukać jamę ustną. • Olej wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując większość pasożytów układu trawiennego i powodując znormalizowanie apetytu u dzieci (dzieci zaczynają lubić owoce i warzywa, ich dziecięce menu znacząco się poszerza, przestają być „niejadkami”). • Dzieciom do lat 9 podajemy 1 łyżeczkę do herbaty dziennie, częściej stosując olej w różnorodnych surówkach i sałatkach. • W celu utrzymania odpowiedniej odporności organizmu dziecka często stosujemy smarowanie gardła i zakraplanie oleju do nosa (4 razy dziennie po1kropli) Dobry olej charakteryzuje się tym, że nie zostawia gorzkawego posmaku po spróbowaniu. Posiada ciemnozielony kolor. Olej z pestek dyni jest również niezastąpiony w kuchni. Składniki pokarmowe oleju z pestek dyni: 50 - 65%- stanowi lekkostrawny tłuszcz roślinny 35% - białko roślinne Witaminy: Witamina A, E, B1, B2 , C, niacyna, piroksen, Witamina H Minerały i pierwiastki śladowe: Żelazo, fluor, jod, potas, wapn, magnez, sód, fosfor, selen, cynk.